Lezing Annemarie Walravens

Op 10 maart 2025 komt Annemarie voor de HKKO een lezing geven over de aangrijpende geschiedenis van Elly Frank.
Op 11 september 1942 werd de vierjarige Elly Frank in het Betuwse dorp Lienden opgehaald door een politieagent en de burgemeester. In de auto van de burgemeester is zij naar de pont in Ingen gebracht. Daarvandaan heeft de agent haar met het openbaar vervoer naar Den Haag gebracht.
Daar is zij overgedragen aan de Duitse Sicherheidsdienst en vervolgens vervoerd naar kamp Auschwitz, waar zij op 17 september is vermoord.
Haar ouders en pleegzus Liesje waren inmiddels gevlucht en zijn tot het einde van de oorlog ondergedoken. In haar boek “Wij mochten er niet zijn” beschrijft Annemarie Walravens de gebeurtenissen en het wel en wee van de familie Frank in die periode.
Als leerkracht op de “Burgemeester Kampschool” werd zij er op geattendeerd dat die school vernoemd was naar een man die actief betrokken was bij het wegvoeren van Elly. Zij is zich in het verhaal gaan verdiepen en er is een balletje aan het rollen gebracht. De naam van de school is veranderd in “De Sterappel” en op het terrein van de school is in 2010 een monument geplaatst ter nagedachtenis aan Elly Frank.
Een van de belangrijkste bronnen bij het schrijven van het boek, was het verhaal dat Liesje na al die jaren zelf nog kon vertellen.